Hoe hard kan jij?

Ben jij die professional die keihard kan gaan? Die werkgeluk ervaart als de adrenaline permanent in hoge dosering stroomt. Ben jij voortdurend in de stand van actie om alle taken uit te voeren en heb je ook nog eens het talent dit perfect af te leveren? Dan heb je onvoorspelbaarheid waarschijnlijk uit je leven geschrapt.

We weten allemaal dat de tijd vliegt als je iets aangenaams doet en traag gaat als je in de tandartswachtkamer zit. Zo simpel is tijd niet in onze ogenschijnlijke maakbare wereld. We kennen doelen, beleidsplannen, plan do check act routine’s en we weten ook dat die nooit van A naar B gerealiseerd worden. Om toch bij B te komen zetten we nieuwe acties in met nieuwe doelen en nieuwe controle mechanismen. Dat alles maakt dat we zelden stil staan, gewoon stil staan om te kijken en ervaren wat er gebeurd.

Stilstaan is onaangenaam voor mensen die graag controle willen hebben. Ik ben één van dat soort type mensen en daardoor wordt ik wel eens met de neus op de feiten gedrukt. Toen mijn vader wist dat hij nog slechts enkele weken te leven had bijvoorbeeld. De naderende dood was een zekerheid maar wanneer was onvoorspelbaar. Van een andere orde maar met dezelfde effecten was het wachten op de examenuitslag van grote zoon. Dat hij uitslag zou krijgen was zeker maar het exacte tijdstip en nog belangrijker de uitkomst was nog ongewis.

Wat ons lichaam dan doet is in de vecht of vluchtstand modes gaan staan. Dat betekent dat adrenaline wordt aangemaakt. Handig als je gevaar uit de weg moet gaan maar onhandig als je helemaal niets hoeft te doen. Onhandig omdat je bloeddruk stijgt, je hart sneller gaat kloppen en je ademhaling versnelt.
Er is een oplossing voorhanden en dat is endorfine (ons gelukshormoon) aanmaken. Grote zoon deed dit instinctief door gedurende de wachttijd om het huis te rennen en op de trampoline te gaan springen. Na het verlossende telefoontje van de mentor daalde de adrenaline.

De kunst is om in ons werk waarin we plannen en ambities willen realiseren, onvoorspelbaarheid toe te gaan laten. En dan niet in de vorm zoals hierboven beschreven waarbij endorfine de tegenkracht en oplossing is. Onvoorspelbaarheid in de zin van momenten van stil staan. Je hebt slechts één zekerheid; ‘ je weet niet wat er komt’. Voel je onrust? Nemen je gedachten het van je over? Wil je het liefste weer aan de slag? Dan ben jij de sprinter en kun je kei hard. Degene die wel een pas op de plaats nemen en erkennen dat ze een deel van een grotere context zijn, zijn de personen die het lang volhouden. Hoe hard kan jij?

Wil je soms even stil staan en onderzoek doen naar jouw adrenaline niveau? Zou jij inzicht willen krijgen in het effect van jou sprint, neem gerust telefonisch contact op.

Wil je als eerste een nieuw artikel van mij lezen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Deel het waar je kan...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS essaybundel met bijdrage van o.a. Hessiëlle

In deze essaybundel delen negen auteurs hun zoektocht naar een andere toekomst.