Niet weten #Coronablog1

Niet weten

‘Ik weet het niet’, is de zin die mij in de afgelopen dagen opviel! Niet slechts mijn collega ondernemers die niet wisten hoe het met opdrachten zal gaan. Ook vrienden die zich normaliter kenmerken door scherpe analyses en voorspellingen. En dan waren er nog de leiders die onder druk van de tijd zo zorgvuldig mogelijk hun woorden kozen en ook het lef toonden aan te geven – het niet te weten-.

Bemoedigend

Dat is bemoedigend want durven uiten dat je het -niet weet- vraagt om lef. We hebben ons ten slotte aangeleerd voornamelijk te denken.  De overtuiging dat het hebben van een antwoord goed is.  Goed in de zin van zekerheid, vertrouwen en voorspelbaarheid. Als je -niet weten- er tegenover zou plaatsen dan staat dat voor onzekerheid, wantrouwen, alert moeten zijn. Geef toe, geen aantrekkelijk beeld wat je zou willen bieden of volgen.

Ruimte

Het -niet weten- creëert de kans om alle opties open te houden. De eerste raadgever in de vorm van het gevoel staat klaar. Als je het niet weet dan kun je namelijk enorm krachtig voelen. Daarom horen we nu ook veel zeggen dat het vreemd voelt, een gekke ervaring is en dat het opmerkelijk is wat er allemaal gebeurt. Meer ruimte voor deze menselijke vaardigheid geeft de kans om mits de emotie onder controle gehouden wordt ook vanuit sociale isolatie werkelijk met elkaar in contact te zijn. Om naar elkaar te luisteren en begrip te tonen in plaats van te oordelen en te verwerpen.

Uithouden

Het uithouden van het -niet weten- en je overgeven aan het ongemakkelijke soms zelfs angstige gevoel is moeilijk. Hoe het verloop van het coronavirus zal gaan weten we niet, wat de omvang zal worden is onbekend, we tasten in het duister wat de economische schade zal zijn en het gedrag van ons als samenleving verrast zowel negatief als positief. Juist door dit uithouden in gezonde relatie met de feitenkennis waarmee we intensief gevoed worden gaan we voorwaarts. Daar komen nieuwe gedachten, initiatieven en kansen uit tevoorschijn.

Lezen

Kies jij ervoor om de komende tijd meer te gaan lezen dan beveel ik je het boek ‘Signatuur in de zorg’ aan. Je leest hierin over de positieve impact van het inzetten van eigenheid. In deze dagen actueler dan ooit. Ook de polariteit weten – niet weten wordt hier verder uitgewerkt. Een handreiking om jouw eigenheid ten goede in te zetten in een periode waarin we het collectief niet weten.

Wil je als eerste een nieuw artikel van mij lezen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Deel het waar je kan...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS essaybundel met bijdrage van o.a. Hessiëlle

In deze essaybundel delen negen auteurs hun zoektocht naar een andere toekomst.