Leren anno 2018

Vanuit De Waerdmeester werk ik met teams, professionals aan talent. Op dit moment ben ik voor een deel van de week aan het werk in de rol van projectleider voor het Wijkzorglab bij het Zorgtrainingscentrum. Ik beleef hier persoonlijk werkgeluk aan, lees hier wat ik mag doen. (www.zorgtrainingscentrum.nl)

We ontkomen niet aan de feiten; we worden allemaal ouder, daardoor komt er een grotere en complexere zorgvraag en zitten mensen mede als gevolg van eenzaamheid, niet goed in hun vel. Het aantal zorgmedewerkers krimpt en ondertussen groeit de vraag.
Het belang wat aan zelfregie wordt toegekend is groot. Net als de inzet van mantelzorg en familie. De zinvolheid van het leven staat voorop waarbij veel aandacht is voor preventie en vitaliteit. Dat betekend niet dat er geen focus op de ziekte is maar dat de aandacht verschuift naar positieve gezondheidsbeleving.

Onderwijs vindt anno 2017 nog veel plaats in klaslokalen, geleid door een curriculum. De gecombineerde veranderende kijk op gezondheid vraagt veel van de huidige en toekomstige zorgmedewerkers. Met het Wijkzorglab vindt er een investering plaats die gericht is op manieren van leren die aansluiten bij de veranderende vraag. Onderwijs en praktijk worden met elkaar verweven. Studenten, (zich) ontwikkelende professionals en docenten werken en leren daar samen.

Meerdere wijklabs in verbinding met elkaar is gewenst om van elkaar te leren maar ook om multidisciplinair te leren en om met diverse groepen kennis te maken. Er is aandacht voor een leven lang leren.

Ervaringen in en uit de praktijk in combinatie met actuele nieuwe kennis en inzichten kunnen op deze manier vorm krijgen in de Wijkzorglab’s. Zo kan er praktijkgestuurd en ervaringsgericht geleerd worden.

Het Zorgtechnisch, Zorgethischlab en Wijkzorglab zijn intensief met elkaar verbonden en vormen in gezamenlijkheid het Zorgtrainingscentrum.

Op dit moment richt ik mij op het verbinden van partners om het aantal Wijkzorglabs uit te kunnen breiden. Ik voel mij als een vis in het water omdat mijn hart sneller gaat kloppen van de  waarde die gecreëerd wordt in zowel de zorgsector als in het onderwijs.

In deze rol kan ik mij richten op de visie zoals deze is vastgesteld door de partners, waarbij zelf-verantwoordelijkheid, een onderzoekende houding en initiatief belangrijke aspecten zijn om te stimuleren.

Wil je meer weten over het zorgtrainingscentrum of wil je doorspreken over wat je nodig hebt  in de ontwikkeling van zorg of onderwijs neem dan gerust contact op.

 

Wil je als eerste een nieuw artikel van mij lezen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Deel het waar je kan...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS essaybundel met bijdrage van o.a. Hessiëlle

In deze essaybundel delen negen auteurs hun zoektocht naar een andere toekomst.