Kiezen of delen

Je kent dat gevoel, pak ik het heft in eigen handen of leg ik mij er bij neer? Bij het coachen en trainen van teams (professionals in de publieke sector) zie ik vanuit De Waerdmeester veel talent. Ondanks die competentie gaat het niet iedereen voor de wind.

Onze spreekwoorden zitten vol met narrige, dwingende uitingen. Inspireert het volgende jou?
’Ik zal je mores leren’ of ‘iemand op zijn huid zitten’, mij in ieder geval niet. Het sluit creativiteit, groei en eigenaarschap uit.

In onze snel veranderende omgeving wordt er aan jou en mij gevraagd om ons voortdurend aan te passen. Het gezegde ‘Je kan de richting van de wind niet veranderen, wel de stand van je zeilen’ spreekt dan meer aan. We krijgen elke dag veel op ons af in beeld, tekst en geluid, verstopt in wetgeving, nieuws, reclame of via de werkomgeving. Ben jij dan degene die de stand van de zeilen kan aanpassen?

Janneke Westerink heeft met collega’s uit de zorg een theaterbijeenkomst met workshop gevolgd. Naast inzicht en emotie heeft het handvatten opgeleverd. Ze zijn er de volgende dag direct mee aan de slag gegaan. De effecten op de dementerende cliënt werden positief zichtbaar en de beleving van werkgeluk voelbaar. Niemand had dit aan hen gevraagd of hen er toe aangespoord. Er was dus geen sprake van, of maar van kiezen EN delen.

‘Tegen de windmolens vechten’ kost energie en het levert niets op, ‘voor een schip zonder haven is geen enkele wind de juiste’. Dat betekent dus dat wij voor werkgeluk niet afhankelijk zijn van anderen. Het is kiezen voor leven vanuit je eigen talent en dat te delen en dan ‘gaat het je voor de wind’.
Wil je weten hoe het jou ‘voor de wind’ kan gaan, maak dan vrijblijvend een afspraak.

Wil je als eerste een nieuw artikel van mij lezen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Deel het waar je kan...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS essaybundel met bijdrage van o.a. Hessiëlle

In deze essaybundel delen negen auteurs hun zoektocht naar een andere toekomst.