Leidinggeven in 2018

Ook in 2018 willen we de omgeving graag controleerbaar vormgeven. Ondanks de enorme groei aan zelfstandigen die niet meer op een pay-roll staan, zal het gros van de Nederlanders in loondienst werken. Dat betekent dat er nog veel gemanaged blijft en leidinggeven een belangrijke ‘ hoe ‘ -vraag heeft.
In de afgelopen jaren zagen we een aantal serieuze pogingen langskomen om het anders te doen dan dat we gewend waren. Coachend of dienend leiderschap, situationeel leidinggeven, authentiek leiderschap en zo kan ik nog even doorgaan.

In de loop van 2017 zagen we al dat de focus in toenemende mate op de leidinggevende zelf kwam te liggen. Vaardigheden en kennis zijn belangrijke succesfactoren. Nog urgenter vormt het inzicht dat een leider in zichzelf heeft. Een leider hoeft niet perfect te zijn, ik denk zelfs dat dit niet bestaat. Wel is het van belang dat de leider zijn eigen imperfecties kent en accepteert. Je snapt dan namelijk waarom je in bepaalde situaties ongeduldig, geïrriteerd of hoogmoedig wordt en hoe je daar mee om kunt gaan.

Wat brengt het jaar 2018 ons dan als het gaat om leiderschap? Het is tijd om met gepaste pas op de plaats onderzoek te doen en inzichten te verkrijgen. Het gaat dan om een gezond evenwicht tussen eigen krachten en talent versus belemmerende gedachten en blinde vlekken. Dit onderzoek zal leiden tot het in beeld hebben van talent, behoeften en de gepassioneerdheid waarmee de leidinggevende te werk gaat. Een leidinggevende die dit kan zal niet alleen van meerwaarde zijn voor zichzelf of het team wat aangestuurd wordt maar deze leidinggevende heeft direct invloed op de meerwaarde die een klant, cliënt of leerling ervaart.

Durf jij als leidinggevende in 2018 het onderzoek te starten naar jouw eigen leiderschap? Ik begeleid je hier graag bij.

1 reactie

  1. Een leider past bescheidenheid

    Leiders worden geboren,niet gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑